home | schilderijen | tekeningen | Urban Sketching | gedichten | grafisch ontwerpen | biografie | expo’s | links | contact

Biografie

foto's gemaakt door Laurens Boersma tijdens een Ploegtocht langs het Reitdiep in juni 2010

MARIKE STOKKER is in de eerste instantie opgeleid als grafisch ontwerper op Academie Minerva in Groningen en studeerde af in vrije typografie en theaterfotografie. In haar praktijkjaar verhuisde zij naar Amsterdam en heeft het eerste jaar van het Werkteater onder begeleiding van de theaterfotografe Jutka Rona vastgelegd. Zij studeersde daar ook part-time Pools om zich voor te bereiden op haar specialisatie in Polen. Haar foto’s verschenen in kranten (o.a. NRC) en theatertijdschriften. Na haar opleiding bij Academie Minerva in Groningen heeft zij een beurs gekregen om zich een jaar lang in Warschau bij professor Henryk Tomeszewski te specialiseren in theaterafficheontwerp en animatiefilm. Terug in Nederland werkte zij (niet geschikt voor een loopbaan bij een reclamebureau) een aantal jaren als vakleerkracht tekenen in het onderwijs en besloot om haar 1e graads akte te halen op de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Deze opleiding bood haar de gelegenheid om veel te schilderen en zij heeft zich na die opleiding gevestigd als beeldend kunstenaar. In het begin werd zij nog geholpen door de Beeldende Kunstenaars Regeling, maar al snel kon zij van haar kunst leven door de verkoop van schilderijen, het uitvoeren van opdrachten in de openbare ruimte en het geven van cursussen.
Van 1999 - 2009 heeft zij part-time lesgegeven op het basisjaar van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, faculteit beeldend.

Op dit moment werkt ze niet alleen als beeldend kunstenaar maar ontwerpt en bouwt ook websites, maakt boekillustraties, boeken, magazines, nieuwsbrieven, affiches, etc. Kortom, ze heeft gedeeltelijk haar oude vak als grafisch ontwerper weer opgepakt en heeft zich alle digitale programma’s die daarvoor vereist zijn, eigen gemaakt.

Het belangrijkste blijft echter het schilderen.

Sinds het voorjaar van 2010 is zij En Plein Air gaan werken. Ze was vastgelopen op haar inhoud en besloot terug te gaan naar de basis: schilderen naar aanschouwing. Meestal in de buurt van Utrecht bij de Forten, maar ook als zij in Amerika (Connecticut en Delaware) op bezoek is bij haar zoon. Het Wad, langs het Reitdiep, Lauwersmeer en Friesland zijn zo langzamerhand geliefde schildersplekken geworden. Het Plein Air schilderen gebeurt met acryl. Acrylverf wordt verdund met water en droogt lekker snel. De kistezel is geheel inklapbaar en voorzien van draagbanden, zodat ze deze als een rugzak kan dragen. Er kunnen 2 doeken op de ezel geklemd; een afneembare fietstas voor de verf, de kwasten, het water en de boterhammen en klaar is het mobiele atelier!

Ze geeft regelmatig workshops buitenschilderen in de Utrechtse parken(zie blog)